ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΙΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ




Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Αγγελοκαστριτών Αθήνας
Πειραιά και Περιχώρων

Προς:                 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

                            Υπόψη: Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος
                                          Κ. Κατσιφάρα Απόστολο
                                          Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων
                                          Κ. Λύτρα Ιωάννη
                                          Αντιπερειφερειάρχη Αιτωλ/νιας
                                          Κα Σταρακά Χριστίνα

                            ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
                            Υπόψη: Γραφείο Δημάρχου
                                          Κ. Παπαναστασίου Γεώργιο
Κοιν:                 Τοπική Κοινότητα Αγγελοκάστρου Αιτωλοακαρνανίας
                          Υπόψη: Προέδρου Τοπικής Κοινότητας Αγγελοκάστρου
                          Κ. Αρωνιάδα Δημήτριο

Αξιότιμοι κύριοι, κυρίες  
Η παρούσα επιστολή σκοπό έχει να επισημάνει σημαντικά προβλήματα της περιοχής μας, τα οποία την καθιστούν  επι σειρά ετών στην απομόνωση και να αποτελέσει παράλληλα αίτημα μας για την αλλαγή τους.
Είναι γεγονός πια, η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού, όπως επίσης είναι γεγονός η κατασκευή του κόμβου Αγγελοκάστρου ο οποίος αποτελεί και το μοναδικό κόμβο εντός των ορίων του Δήμου Αγρινίου .
Κόμβος Αγγελοκάστρου
 


Στο τμήμα του επαρχιακού δρόμου: Από κόμβο  Αγγελοκάστρου της Ιόνιας Οδού  – Αγγελόκαστρο  – Γέφυρα Ποταμού Δίμηκου και Αγγελόκαστρο προς Λυσιμαχεία ,  για το  οποίο υπεύθυνη για την συντήρηση του είναι  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων, λόγω της Ιόνιας Οδού, η οποία καθιστά το πλάτος του δρόμου μη επαρκές και επικίνδυνο για ατυχήματα. Το υπάρχον οδόστρωμα τα τελευταία χρόνια, έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές οι οποίες το καθιστούν μη ασφαλές και επικίνδυνο. Σύμφωνα δε και με τις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής κατά την φάση κατασκευής της Ιόνιας Οδού, ο δρόμος χρησιμοποιήθηκε καθημερινά για την μεταφορά με φορτηγά χωματουργικών υλικών απαραίτητων για τον δρόμο, γεγονός που επιβάρυνε την κατάσταση του με αποτέλεσμα να υποστεί επιπλέον ζημιές- φθορές. To μεγαλύτερο  όμως  πρόβλημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, λόγο των ακραίων καιρικών φαινομένων της   1ης Δεκεμβρίου 2017  που έπληξε την ευρύτερη περιοχή μας, είναι η διακοπή της κυκλοφορίας από και προς το Αγρίνιο στην Εθνική Οδό στο τμήμα της Κλεισούρας, με αποτέλεσμα να γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας μέσα από το Αγγελόκαστρο όπου έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το οδόστρωμα και έχει υποστεί σοβαρές και εκτεταμένες  ζημιές από την καθημερινή διέλευση βαρέων και μη οχημάτων.     
Όπως αποδεικνύεται και από το 26/09/2017  έγγραφο της εταιρείας Νέα Οδός  η διαδρομή κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη με αυξημένη πιθανότητα ατυχήματος αφού έχει ελλιπή σήμανση , έλλειψη στηθαίων ασφαλείας, ανεπαρκή γεωμετρικά χαρακτηριστικά  και είναι ιδιαίτερα  μικρό το πλάτος της με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από την αμφίδρομη διαμπερή κίνηση βαρέων οχημάτων που ούτως η άλλως σήμερα υφίσταται αφού κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κάποιον να διέρχεται από τον δρόμο, πόσο μάλιστα από έναν επαρχιακό δρόμο. 
Ο επαρχιακός δρόμος αυτός, μετά την έξοδο Αγγελοκάστρου της Ιόνιας, εξυπηρετεί την πρόσβαση πολλών Χωριών στην Ιόνια Οδό: Αγγελόκαστρο, Λυσιμαχεία, Κλεισορρεύματα, Καλύβια, Άγιος Γεώργιος, Πλάτανος, Δοκίμι, Μεγάλη Χώρα αλλά και της πόλεως του Αγρινίου. Εξυπηρετεί βεβαίως  όλη την κυκλοφορία προς την πόλη του Αγρινίου στην περίπτωση διακοπής της κυκλοφορίας από την Κλεισούρα όπως συνέβη μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 1/12/12017 . 
Στον δρόμο αυτό επίσης κινούνται και μεγάλα αγροτικά μηχανήματα (τρακτέρ, συλλεκτικές μηχανές αραβόσιτου, βυτιοφόρα, χωματουργικά μηχανήματα κλπ.)               
Το Αγγελόκαστρο το οποίο ανήκει στον Δήμο Αγρινίου αποτελεί την πύλη εισόδου της μεγαλύτερης πόλης του Νομού μας στην Ιόνια Οδό και ως γνωστόν σε όλη την Χώρα οι οικισμοί αυτοί και η πρόσβαση αυτών στους αυτοκινητόδρομους θα πρέπει να είναι υπόδειγμα αναφοράς, δηλαδή πρότυπα .
Στον Επαρχιακό αυτόν δρόμο μάλλον σκόπιμα οι προηγούμενες Διοικήσεις  στο παρελθόν αγνόησαν ότι, έχει γίνει απαλλοτρίωση από το 1965 προκειμένου να κατασκευαστεί η υφιστάμενη παρακαμπτήρια οδός της Κλεισούρας :  Αγρίνιο – Καλυβία - Αγγελοκάστρο, Χάνι Μπάγια. Απαλλοτρίωση η οποία τότε δεν χρησιμοποιήθηκε ολόκληρη, αφού το πλάτος της ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από το δρόμο που κατασκευάστηκε και άρα υφίσταται έως σήμερα απαλλοτριωμένη γη προς αξιοποίηση από το Δημόσιο. Επισημαίνεται ότι στην περιοχή υπάρχει ολοκληρωμένο Εθνικό Κτηματολόγιο το οποίο έχει ενσωματώσει την απαλλοτριωμένη έκταση που ανήκει στο Δημόσιο.
Η περιοχή όπου οδηγεί ο κόμβος της Ιόνιας Οδού  «Αγγελόκαστρο», αν  βελτιωθούν τα υπάρχοντα δίκτυα, είναι περιοχή και έχει προοπτικές σημαντικής τουριστικής ανάπτυξης της ενδοχώρας, αφού μέσω του κόμβου αυτού οι επισκέπτες μπορούν να προσεγγίσουν τον Ποταμό Δίμηκο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και κάλους ο οποίος ανήκει στην Περιφερειακή Περιοχή Εθνικού Πάρκου ΠΠ2. Μπορούν να επισκεφθούν την λίμνη Λυσιμαχεία η οποία είναι περιοχή Natura GR23100013 και η οποία  λόγω της εγκατάλειψης της είναι σήμερα απαξιωμένη και επιβάλλεται η ήπια  ανάπτυξή της. Όπως επίσης  οι επισκέπτες  μπορούν να έχουν πρόσβαση στον Ποταμό Αχελώο,  συγκεκριμένα  στο τμήμα που χύνονται τα νερά του ποταμού Δίμηκου όπου λόγου των συνεχόμενων νερών του Δίμηκου, ο Αχελώος ποταμός στο σημείο αυτό είναι σχεδόν όλο το έτος   πλωτός.
Εκβολές Δίμηκου
Μέσω της παραπάνω εξόδου «Αγγελοκάστρου» οι επισκέπτες προσεγγίζουν  την αρχαιολογική περιοχή της αρχαίας πόλεως Αρσινόης, το Βυζαντινό Κάστρο του Αγγελοκάστρου, το Βυζαντινό ναό του Αγ Γεωργίου, την η Ιερά Μονή Παντοκράτορος  αλλά και  2 αναγνωρισμένες από το Κράτος Ιαματικές Πηγές που βρίσκονται στην περιοχή  ( Χέλοβας και Μουρτσιάνου).
Τμήμα Κάστρου
    


Αρχαιολογική Περιοχή Αρσινόης
  Λαξευτά Σπήλαια- Τάφοι στην περιοχή του Αγγελοκάστρου 

            Επίσης η έξοδος της Ιόνιας  «Αγγελόκαστρο»,  οδηγεί  στην περιοχή όπου ο Δήμος Αγρινίου έχει ζητήσει να του παραχωρηθεί από το Δημόσιο έκταση περίπου 300 στρεμμάτων για την εγκατάσταση Βιομηχανικού Πάρκου, αν αυτό προχωρήσει, γίνεται σαφής και η αυξημένη κυκλοφορία εμπορευμάτων μελλοντικά  αλλά και η χρησιμότητα σύνδεσης της ΒΙΠΕ με το υπάρχων οδικό  δίκτυο .
            Για όλους τους παραπάνω λόγους και προκειμένου να βγει η περιοχή από την απαξίωση και την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια και να  εξαλειφθούν τα σοβαρά  προβλήματα  επικινδυνότητας λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας, αλλά και λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από την εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων  μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περιόδου Δεκεμβρίου του 2017 , κρίνονται απαραίτητα κάποια μικρά έργα και παρεμβάσεις  τα οποία από πλευράς κόστους είναι μη δαπανηρά αλλά θα βελτιώσουν την πρόσβαση των πολιτών των τοπικών οικισμών  στην Ιόνια Οδό, θα αναδείξουν την περιοχή και θα καλυτερεύσουν το επίπεδο διαβίωσης αρκετών συμπολιτών μας  συμβάλλοντας παράλληλα στην Ανάπτυξη του Νομού μας τοποθετώντας  στο χάρτη του Τουρισμού το μοναδικό συγκρότημα Ιόνιο Πέλαγος -> Εκβολές Αχελώου –> Αχελώος Ποταμός – > Δίμηκος Ποταμός –> Λίμνη Λυσιμαχεία -> Λίμνη Τριχωνίδα  , που πρόκειται για μοναδικού φυσικού κάλους ποτάμια διαδρομή. 
Κύρια αιτήματα μας είναι:
1.      Η επαρκής διαπλάτυνση, η αντικατάσταση του υφιστάμενου ασφαλτοτάπητα, ο  φωτισμός, η δενδροφύτευση των πλαϊνών ορίων και η κατασκευή των απαραίτητων νησίδων στα  κάτωθι τμήματα του επαρχιακού δρόμου: 
Τμήμα 1:  Από Κόμβο Αγγελοκάστρου της Ιόνιας Οδού έως την είσοδο του χωριού  Αγγελοκάστρου , μήκος 1.800 μέτρα.
Τμήμα 2: Από την έξοδο του Χωριού Αγγελοκάστρου έως την γέφυρα του ποταμού Δίμηκου ,μήκος 1.600 μέτρα .
Τμήμα 3: Από την  Διασταύρωση Λυσιμαχείας έως και 500  μέτρα  προς τον χωριό Λυσιμαχεία , μήκος 500 μέτρα.
Επισημαίνεται ότι και στα 3 παραπάνω τμήματα υφίσταται επαρκής απαλλοτριωμένη έκταση (πλάτους περίπου από 20 έως 25 μέτρα ) από το 1965 και δεν απαιτείται εκ νέου απαλλοτριώσεις.
2.      Η αντικατάστασή του ασφαλτοτάπητα εντός του χωριού  Αγγελοκάστρου ο οποίος έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές,  ο  φωτισμός  και η δενδροφύτευση των πλαϊνών ορίων  εντός του χωριού.

3.      Η κατασκευή μικρού κυκλικού κόμβου που θα ενώνει την έξοδο του χωριού  Αγγελοκάστρου (Τμήμα 2α) με την έξοδο Λυσιμαχείας (Τμήμα 3) και την  έξοδο προς Αγρίνιο (Τμήμα2β ). 


           
Κύριε Περιφερειάρχα, γνωρίζοντας την αγάπη σας για τον τόπο μας , παρακαλούμε για την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος, αφού είναι προς όφελος της ανάπτυξης, της ασφάλειας και της αποφυγής της απομόνωσης που έχουν περιέλθει οι περιοχές μας τα τελευταία χρόνια. Μετα δε και τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περιόδου Δεκεμβρίου 2017 και των εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν στην περιοχή μας από την  διέλευση των οχημάτων λόγω εκτροπής της κυκλοφορίας από την Κλεισούρα , είναι επιτακτική η ανάγκη ικανοποίησης του παραπάνω αιτήματος μας . 

Σας επισυνάπτουμε :
      ΦΕΚ Απαλλοτρίωσης.
      Κτηματολογικός Πίνακας της απαλλοτριωμένης περιοχής. 
      Γεωαναφορά ορίων απαλλοτρίωσης, πλάτους δρόμου και ορίων Κτηματογράφησης επι της ΕΠΟ.  
     Το από 26/09/2017  έγγραφο της εταιρείας Νέα Οδός  .




            Με τιμή,
   Αλιάγας Αριστείδης
Πρόεδρος του Συλλόγου

                                                                                                        









Πατησίων 5 (Μέγαρο Τρικούπη), 8ος όροφος, Αθήνα - Ομόνοια - Τ.Κ. 10 431
Τηλ.-Fax: 210 5236680   e-mail: aggelokastro@gmail.com
Επικοινωνία με Αλιάγα Αριστείδη – Προέδρο Συλλόγου 697 9221129


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΜΗΚΟ

ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΕΓΙΝΕ Η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΜΗΚΟΥ